Stakeholderavond Windesheim: “Samen werken aan de nieuwe stad”
Op uitnodiging van Hogeschool Windesheim, waren wij actief aanwezig bij de stakeholdersavond. Deze avond werd georganiseerd om te verdiepen op het onderwijsprogramma gericht op duurzaamheid, waarbij studenten en scholieren van Het Porteum in Lelystad samen projectideeën ontwikkelen voor de opdrachtgever gemeente Lelystad. De gemeente heeft als opdracht gegeven om een winkelcentrum en het naastgelegen Stadspark ( ’t Lelycentre) te renoveren en/of opnieuw in te richten.
De leerlingen hebben wel ideeën, maar moeten nog aangescherpt worden. Daarvoor is de stakholderavond georganiseerd, waar wij als GildenGroen een bijdrage in hebben mogen leveren. Daarnaast een vrij breed palet aan stakeholders ieder met zijn eigen expertise:
- Twee ondernemers ’t Lelycentre – eigenaren Primera en Optiek Renaud – Ronald Riecker en Ronald Renaud
- Architectenburo Seventy F- Almere – Bas ten Brinke
- GildenGroen- duurzame hoveniers – Marcel Achterberg (eigenaar)
- Provincie Flevoland – Manager Bouw en levensloopbestendige en vitale wijken – Hillebrand Koning
- Projectmedewerker en onderwijsontwikkelaar Stichting Stad en Natuur Almere, tevens alumnus Honoursprogramma Sustanable Society – Tom Kooiman
- Welzijn Flevoland
- Gemeente Lelystad – beleidsadviseur Duurzaamheid Mark Brinkbaumer
Het geheel is gericht op het samenwerken aan de nieuwe stad. Hoe bouw en onderhoud je een duurzame en inclusieve stad die een fijne leefomgeving vormt voor iedereen in bestaande en nieuwe wijken? Het lectoraat Urban Innovation werkt daaraan met praktijkgericht onderzoek in Flevoland vanuit de thema’s circulaire, gezonde en nabije leefomgeving. Daarbij staat centraal wat de waarde van stedelijke ontwikkeling is ervoor bewoners en bezoekers van nu en de toekomst; en hoe gezamenlijk te leren, innoveren en te zorgen voor doorwerking van vernieuwende stedelijke ontwikkelingen in de dagelijkse praktijk.
Samenwerken en het combineren van verschillende disciplines, perspectieven en initiatieven zij essentieel voor de diverse uitdagingen van de stad. Denk aan de aanwezigheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid van voorzieningen zoals werk, natuur, openbaarvervoer, cultuur, winkels, onderwijs en zorgen en de sociale en fysieke aspecten die het leven in de stad mogelijk en prettig maken.
Vanuit Hogeschool Windesheim is er een boekje uitgegeven waar Evert-Jan Velzing (lector Urban Innovation), Ingrid Bakker (associate lector Gezonde leefomgeving) en Els Beukers (associate lector Doorwerking Stedelijke Vernieuwing) hun visies op deze onderwerpen uiteen zetten.
Voor ons de nodige inspiratie om door te geven aan ieder om ons heen en te integreren binnen GildenGroen.